Wedstrijd: 2 | Europa Cup II | 1991-10-23 | FC Sion - Feyenoord 0-0 (0-0)
Clubinformatie: | |
---|---|
Club | FC Sion |
Opgericht | 1909 |
Plaats | Sion |
Land | Zwitserland |
Stadion: | Stade de Tourbillon |
Oud Feyenoorders: | Aurelio Vidmar |
De spelers spraken na afloop over kippevel op armen en benen bij het betreden van het veld voor de wedstrijd. De Feyenoord-aanhang ontving de eigen ploeg met een donderend applaus. Alle spelers werden daarna persoonlijk toegezongen. “Dat geeft je iets extra's”, wist John Metgod. Middenvelder Peter Bosz, begin van het seizoen overgekomen van Toulon, sprak van “belangrijke momentjes”. “Het is echt zo dat je door de steun van het publiek in situaties waarin je onder druk staat of een schop krijgt denkt van shit en dan even doorbijt.” Aanvoerder Metgod koos er tegen FC Sion ook bewust voor om in de tweede helft in de richting van de eigen fans te spelen. Hem leek dat prettig voor spelers én aanhangers. “Ik verloor de toss, maar de aanvoerder van Sion verkoos de aftrap.”
Ex-Ajacied Rob Witschge heeft in zijn tien maanden in Rotterdam geconstateerd dat de supporters van Feyenoord trouwer zijn dan die in Amsterdam. “Zelfs toen het nog slecht ging, afgelopen seizoen, zaten er 15.000 mensen in de Kuip. Die zouden er bij Ajax zeker niet komen kijken als de club op de dertiende, veertiende plaats zou staan.” Bosz: “We hebben het bij uitwedstrijden in de Nederlandse competitie meegemaakt dat drie van de vier zijden in het stadion door Feyenoorders was ingenomen.” Het kan blijkbaar niet op nu het weer goed gaat met de Rotterdamse club. De spelers spraken na afloop in Sion in de kleedkamer over het te verwachte toeschouwersaantal bij de return over dertien dagen in Rotterdam. Een prognose van 35.000 à 40.000 mensen vond men niet overdreven.
Er is echter ook een duidelijke andere kant van de medaille. De enorme toeloop van supporters brengt voor Feyenoord met name op internationaal niveau ook hele grote risico's met zich mee. Bij de minste ongeregeldheid op de tribune straft de UEFA hard. Sinds de Europese voetbalbond ook bezoekende clubs aansprakelijk stelt voor het gedrag van meegereisde fans is het gevaar extra groot. “Tussen 2.000 Rotterdammers, Amsterdammers, Zwitsers of welke groep dan ook zitten altijd wel een paar verkeerden”, stelde de penningmeester van Feyenoord, Jorien van den Herik, voor het duel in Sion. En één gegooide fles, steen of ijzeren staaf kan rampzalige gevolgen hebben. Feyenoord werd na zijn voorlaatste Europese uitwedstrijd vóór Sion, die in Stuttgart in 1989, bestraft met een boete van 25.000 Zwitserse francs omdat Rotterdamse supporters vuurwerk zouden hebben afgestoken. “Een protest van onze kant werd zo van tafel geveegd. We hadden geen schijn van kans”, aldus manager Fred Blankemeijer.
Blankemeijer hield gisteren ook zijn hart vast. Hij constateerde bij een inspectie van het Tourbillon-stadion dat de hekken “van kippegaas” waren en er geen stevige afrastering tussen staan- en zittribunes aanwezig was. Daarover sprak de bestuurder zijn bezorgdheid uit tegen de Zwitserse autoriteiten. Dat hielp. Tussen de twee tribunedelen stonden tijdens de wedstrijd dranghekken en een stel potige politiemannen. Er gebeurde niets, in ieder geval tijdens de wedstrijd niet (tien Feyenoord-fans werden vooraf gearresteerd). Dat had echter vooral met de uitslag te maken. Het resultaat is bepalend voor het gedrag van supporters. In de uitwedstrijd is in het Europese voetbal 0-0 nu eenmaal een goed uitgangspunt voor het tweede duel.
De herkomst van de spelers blijkt de Feyenoord-supporters in goede tijden niet uit te maken. Het gouden elftal dat in 1970 de Europese- en wereldbeker won telde maar drie spelers die in de Rotterdamse regio geboren en getogen waren, Moulijn, Romeijn en Jansen, de technisch directeur van nu. De huidige ploeg heeft er ook maar drie, De Goey, De Wolf en Fräser. “Voor de supporters is Feyenoord Feyenoord”, denkt Wim Jansen te weten. “Wie er in spelen en waar ze vandaan komen is niet belangrijk. Rotterdammers zijn echt niet bij voorbaat populairder.” Alleen linksbuiten Coen Moulijn vormde volgens Jansen een uitzondering op die regel. “Hij had een status in de Kuip. Die gedachte leefde zelfs onder de spelers.”
Als er dus maar succes wordt geboekt. Dan worden zelfs Amsterdammers in Rotterdam toegejuicht. Keeper Eddy Pieters Graafland, "ijzeren' Rinus Israel en natuurlijk Johan Cruijff behoren tot de populairste Feyenoorders uit de geschiedenis, maar waren uit de hoofdstad afkomstig. Een speler uit de eigen omgeving heeft als het slecht gaat met Feyenoord echter duidelijk wel meer krediet dan een "vreemdeling'. Daar kan John Metgod, ook een Amsterdammer, over meepraten. De aanvoerder is momenteel één van de populairste Feyenoorders. Er is echter een tijd geweest dat hij vanaf de tribunes door de eigen fans werd uitgefloten en uitgescholden. “En dat zal ik nooit kunnen vergeten. Ik neem het de supporters nu nog kwalijk”, zegt Metgod. “Het Feyenoord-publiek is heel zwart-wit. Het is goed of het is slecht. Een middenweg bestaat er niet.”
FC Sion en Feyenoord hebben gisteren in de tweede ronde van de Europa Cup voor bekerwinnaars met 0-0 gelijkgespeeld. Feyenoord nam genoegen met een gelijkspel en de thuisclub, derde in de Zwitserse competitie, kon geen vuist maken. Het gevaarlijkste moment voor Feyenoord deed zich in de 65ste minuut voor. Scholten haalde in het strafschopgebied een bal voor de voeten van Manfreda weg. Feyenoords aanvallende activiteiten bleven beperkt tot twee niet al te gevaarlijke schoten van Heus en Fräser. Voorstopper John de Wolf raakte al vroeg in de wedstrijd geblesseerd. Hij ging neer na een elleboogstoot van de Joegoslaaf Baljic en lag even uitgeteld op het gras. De Wolf, die een dikke lip opliep, kon toch verder spelen. Gabriel Calderon van Sion kreeg de gele kaart. Bij Feyenoord incasseerden Fräser, in de slotfase uitgevallen met een blessure aan het bovenbeen, Bosz en invaller Kiprich een gele kaart.
Maak jouw eigen website met JouwWeb