Feyenoord 2 - 0 Celtic

UEFA Champions League | 2023-09-19 | Stadion De Kuip

Feyenoord Celtic
22. Timon Wellenreuther 1. Joe Hart
4. Lutsharel Geertruida 2. Alistair Johnston
18. Gernot Trauner 3. Greg Taylor
33. David Hacko 4. Gustaf Lagerbielke 🟨🟥
5. Quilindschy Hartman 5. Liam Scales
20. Mats Wieffer 33. Matt O'Riley 🔻82'
8. Quinten Timber 🟨🔻'73 41. Reo Hatate 🔻58'
10. Calvin Stengs ⚽ 42. Callum McGregor 🟨
19. Yankuba Minteh 🔻67' 7. Luis Palma 🔻58'
14. Igor Paixao 🔻67' 8. Kyogo Furuhashi 🔻67'
17. Luka Ivanusec 🔻89' 38. Daizen Maeda 🔻82'
6. Ramiz Zerrouki 🔼 73' 15. Odin Holm 🔼 58' 🟥
32. Ondrej Lingr 🔼 67' 24. Tomoki Iwata 🔼 67'
7. Alireza Jahanbakhsh 🔼 67' 28. Paulo Bernardo 🔼 82'
25. Leo Sauer 🔼 89' 13. Hyun-jun Yang 🔼 58'
19. Hyeon-gyu Oh 🔼 82'

Hoogtepunten:

45': ⚽ 1-0 Calvin Stengs (vrije trap)
64': 🟥 Gustaf Lagerbielke (Celtic)
66': Igor Paixao mist penalty (Feyenoord)
68': 🟥 Odin Holm (Celtic)
76': ⚽ 2-0 Alireza Jahanbakhsh (schot met rechts)


Het Champions League-avontuur van Feyenoord is dinsdagavond begonnen met een kick-start. Door doelpunten van Calvin Stengs en Alireza Jahanbakhsh werd Celtic aan de kant gezet op een bijzondere avond, die voor de Schotten eindigde met negen man. De Rotterdammers bleven voor het vijftiende Europese thuisduel op rij ongeslagen, een evenaring van de op een-na-laatste lange reeks tussen 1976 en 1983.
 
Na 6 mei 1970 stonden Feyenoord en Celtic nooit meer tegenover elkaar. Het verhaal is bekend: destijds won Feyenoord in Milaan, onder aanvoering van wijlen Ernst Happel, de grootste prijs uit de clubhistorie door de Schotten in de finale van de Europa Cup I met 1-0 te verslaan. Dinsdagavond was de inzet weliswaar niet van dien aard, maar de historie maakte het treffen tussen beide ploegen op voorhand wel extra bijzonder.


Het was voor Feyenoord bovendien alweer zes jaar geleden dat de club acte de présence gaf in het kampioenenbal, waarin het destijds tot de laatste speelronde in de poulefase moest wachten op een overwinning. Zolang werd het geduld bij Feyenoord ditmaal niet op de proef gesteld, want al in de eerste wedstrijd was het raak.

En dat terwijl de wedstrijd lange tijd in evenwicht was en Feyenoord nadrukkelijk zoekende was. Beide ploegen grossierden in balverlies. Echt grote kansen bleven uit, hoewel een slippertje van Lutsharel Geertruida in de opbouw ook zomaar had kunnen worden afgestraft.

Feyenoord noteerde de eerste doelpoging van de wedstrijd pas in de 34e minuut, toen Yakuba Minteh de trekker vanaf 25 meter maar eens overhaalde en Joe Hart tot een redding dwong. Maar ook aan de andere kant werd doelman Timon Wellenreuther getest, onder meer door een lage schuiver van Daizen Maeda. Op slag van rust was het Calvin Stengs die het best denkbare moment de ban brak. Een vrije trap - met een sneaky stuiter - was Joe Hart te machtig. Het betekende het 300e Europese doelpunt van Feyenoord in eigen stadion.

Feyenoord leek in de tweede helft door te willen gaan waar het was gebleven, met veel druk naar voren. Quilindschy Hartman leverde twee gevaarlijke voorzetten af, terwijl een schot van Minteh werd geblokt.

Dat was echter nog niets vergeleken bij de hectische periode die aanbrak vanaf de 64e minuut, het moment waarop Gustaf Lagerbielke Igor Paixão in de zestien naar de grond werkte. De tweede gele kaart van Lagerbielke was het gevolg, plus een uitgelezen kans voor Feyenoord om het duel vanaf de strafschopstip te beslissen. Dat liet Paixão vervolgens echter na. De Braziliaan stuitte op Hart.

Alsof Celtic het zichzelf nog niet moeilijk genoeg maakte, deed ook Odin Thiago Holm nog een duit in het zakje. Amper vijf minuten in het veld torpedeerde de invaller het scheenbeen van Mats Wieffer, waarna scheidsrechter Irfan Peljto niet anders kon dan opnieuw rood te trekken. Feyenoord leek daar direct van te profiteren en zag Lutsharel Geertruida de bal op stijlvolle wijze in het doel van Celtic wippen, ware het niet dat de VAR vanwege buitenspel een streep zette door de treffer van Feyenoord.

Het bleek slechts uitstel van executie voor Celtic, dat enkele minuten later alsnog de genadeklap incasseerde. Die werd toegebracht door invaller Alireza Jahanbakhsh. De invaller schoot een afvallende bal snoeihard tegen de touwen schoot. Hij maakte daarna zelfs ook nog bijna zijn tweede, maar zag zijn inzet gekeerd door Hart. Lingr passeerde Hart wel, maar ook zijn goal werd afgekeurd.

Feyenoord kwam in de gehele tweede helft niet in de problemen en bleef voor de 15e keer op rij ongeslagen in een Europees thuisduel. Eén keer was een dergelijke reeks nog langer. Dat was tussen 1962 en 1974, toen Feyenoord in 23 opeenvolgende duels in De Kuip niet verloor. Een flinke smet was het uitvallen van Luka Ivanusec, die het veld per brancard moest verlaten met een op het oog ernstige blessure.

Maak jouw eigen website met JouwWeb